Výrobca elektromobilov Polestar znížil prevádzkovú stratu

29.08.2024 Celý región

Štokholm 29. augusta (TASR) - Švédsky výrobca elektrických áut Polestar oznámil za 2. štvrťrok mierny pokles prevádzkovej straty. Firma oznámila výsledky deň potom, ako rozhodla o výmene svojho šéfa. Informovala o tom agentúra Reuters.

Polestar vo štvrtok oznámil, že za 2. kvartál zaznamenal prevádzkovú stratu 242,3 milióna USD (217,95 milióna eur). Za rovnaké obdobie minulého roka vykázal po revízii údajov stratu 273,6 milióna USD. K jej zníženiu prispela redukcia nákladov.

Situáciu firme komplikuje viacero faktorov. Patrí k nim odkladanie uvedenia nových modelov na trh, neplnenie cieľov v oblasti dodávok a slabší než pôvodne očakávaný dopyt.

V stredu (28. 8.) spoločnosť oznámila výmenu na najvyššom poste. Thomasa Ingenlatha, ktorý zastával funkciu generálneho riaditeľa od založenia firmy v roku 2017, nahradí Michael Lohscheller, bývalý šéf značky Opel.

Polestar sa do výraznejších problémov dostal začiatkom roka, keď firma Volvo, jeden zo zakladateľov tejto značky, oznámila, že výrobcu elektromobilov už nebude financovať. Avšak čínska Geely, ktorá je väčšinovým akcionárom a spoluzakladateľom Polestaru, uviedla, že vo financovaní značky chce pokračovať. Firme sa okrem toho podarilo v auguste zabezpečiť si úver v hodnote 300 miliónov USD.

Tržby Polestaru klesli na 574,9 milióna USD zo 693,3 milióna USD pred rokom. Výsledky podľa spoločnosti ovplyvnil slabší predaj a vyššie zľavy, pod čo sa podpísala cenová vojna, ktorú odštartovala americká Tesla. Tlak na automobilku zvýšili aj rozhodnutia USA a EÚ o dovozných clách na elektromobily vyrábané v Číne.

Napriek tomu firma ponechala v platnosti prognózu, že v 2. polroku sa situácia v oblasti tržieb zlepší. Polestar totiž teraz začal s výrobou SUV Polestar 3 v USA, zatiaľ čo do tohto mesiaca vyrábal výhradne v Číne.

(1 EUR = 1,1117 USD)
 

Vyberte región

mark